Alet

14 yaşındayım hala adet olmadım

14 yaşında adet gecikmesi normal mi?

Genç kızlarda adet gecikmesi daha sık görülmektedir. İlk regl dönemi, “menarş” olarak adlandırılır. Ortalama menarş yaşı 12-15'tir. Bu yaşlarda adet gecikmesi ve adet düzensizlikleri sık görülebilmektedir.

14 yaşında adet gecikmesi neden olur?

Genç kızlarda düzensiz kanamaların en sık görülen nedeni ovulasyon (yumurtlama) bozukluklarıdır. Tiroid bezinde görülen bozukluklar, prolaktin hormonunun (süt üretiminde rol oynayan hormon) yüksek olması, böbrek hastalıkları, ani ve aşırı kilo kaybı, stres ve kan hastalıkları anormal kanamalara neden olabilir.

Neden hala adet olmadım?

Hamileliğin dışında emzirme dönemi ve menopoza giriş döneminde de kadının adet kanaması gecikebilmektedir. Bununla birlikte stres, sıkıntı, depresyon, psikolojik travma, ani kilo alma, verme, ağır spor ve egzersiz, rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hormonsal dengesizlikler de adet gecikmesine sebep olabilmektedir.

15 yaşında adet olmamak normal mi?

Bazı kızlar ilk defa 8 ya da 9 yaşında regl olurlar, bazıları da 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmazlar. Ortalama yaş 11 ila 13 yaş arasıdır. Regl olmaya başlayacağını anlamanın en iyi yolu vücudundaki diğer gelişim işaretlerini aramaktır.

Bir kız neden hiç adet olmaz?

Kromozomal anomaliler, beyindeki hipotalamus denen bölgedeki hastalıklar( bu bölgede adet düzenini kontrol eden bir merkez vardır), hipofiz bezi hastalıkları, doğuştan üreme organının eksik olması(rahim, vajina gibi), vajina yapısının anormal olması( vajinada tıkanıklık varsa kan akışı olamayacaktır) gibi.

Bekar kızda adet gecikmesi ne iyi gelir?

Ancak bazı kadınlar adetlerini her ay yaşayamayabilirler. Pek çok kadın adet gecikmesi yaşamaktadır. Bu da kadınların beden sağlığı için iyi değildir….Adet söktürücü etkisi olan şeylerden bazıları şunlardır:

  • Adaçayı
  • Civanperçemi Çayı
  • Kantaron Çayı
  • Kekik Çayı
  • Biberiye Çayı
  • Zencefil Çayı
  • Zerdeçal.
  • Rezene Tohumu.

Bekar kızda adet gecikmesi kaç gün olur?

Herhangi bir sağlık problemi olmayan her kadın 21 ila 35 gün süre zarfında ya da ortalama olarak 28 gün günde bir adet döngüsünü (menstrüasyon dönemini) yaşar. Bu döngünün dışında yaşanan sapmalar (minimum 7 gün) adet gecikmesi olarak adlandırılır.