Uzman Not Defteri

Akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri

Akıl Hastalarına Özgü Güvenlik Tedbirleri (TCK m.57) (1) Fiili işlediği sırada akıl hastası olan kişi hakkında, koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbirine hükmedilir. Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilen akıl hastaları, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınırlar.

Tck’da sayılan güvenlik tedbirleri nelerdir?

Güvenlik tedbirleri, TCK'nın 53-60. maddeleri arasında sırasıyla "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma (m. 53)", "eşya müsaderesi (m. 54)", "kazanç müsaderesi (m. 55)", "çocuklara özgü güvenlik tedbirleri (m. 56)", "akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri (m. 57)", "suçta tekerrür ve özel tehlikeli suçlular (m …

Akıl hastasının ifadesi alınır mı?

Akıl hastası kişinin sanık veya şüpheli olması durumunda ise bu kişi gözlem altına alınır. Ayrıca gözlem altında iken bir müdafiin bulunmaması durumunda istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilerek ifadesi alınır.

Güvenlik tedbirleri ne demek?

Güvenlik tedbirleri, tehlikeli suçlulara karşı toplumu koruma amacıyla uygula- nan ceza hukuku yaptırımıdır. Güvenlik tedbirleri uygulanabilirlik şartları; bir suçun işlenmiş olması, tehlikeli halin varlığı, kanunda öngörülmüş olması ve hakim tarafın- dan hükmedilme şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Akıl hastası hakkında kamu davası açılabilir mi?

Akıl hastası failler hakkında kamu davası açılabilmesi mümkündür. Suç işleyen akıl hastası failler hakkında kamu davası açılabilir. Bu durumu engelleyen herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

32 nci madde nedir?

(1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.

Tekerrür güvenlik tedbiri midir?

Suçta Tekerrürün Hukuki Niteliği Türkiye'nin mevcut hukuk sisteminde tekerrür, bir infaz hukuku kurumudur. Ancak, 5237 sayılı TCK'nın 58. maddesinde tekerrür bir güvenlik tedbiri olarak da düzenlenmiştir.

Tüzel kişiler hakkında uygulanan güvenlik tedbiri nedir?

Özel hukuk tüzel kişileri hakkında uygulanabilecek güvenlik tedbirleri 5237 sayılı TCK m.60'a göre, “kamu kuruluşlarınca verilen faaliyet izninin iptali” ile “müsadere” olmaktadır. Tüzel kişilere uygulanacak yaptırımlar arasında “adli para cezası” bulunmamaktadır.