Insanlar

Balon yelken nasıl açılır

Balon Mandarı nedir?

Balon yelken, rüzgarı teknenin kıç tarafından alarak yelken seyrindeki yelkenli teknelerin açtığı hekzagonel şekilde olan ve torbaya benzeyen bir yelken türüdür. Amacı rüzgarın çarptığı yüzeyi genişleterek daha fazla rüzgar yakalamak ve bunun sonucunda tekneyi daha hızlı götürebilmektir.

Yelken trimi nedir?

Trim Nedir? Yelkenli teknemizden sürat bakımından en yüksek verimi alabilmek için yelkenlerimizin şekillerinde ve pozisyonlarında yaptığımız değişikliklere trim denir. Teknenin gelen rüzgarın açısı ve hızına bağlı olarak seyredeceği hızı gösteren diyagramlardır.

Yelken sporu tehlikeli mi?

Rüzgarın estiği yön ile 45 derece açı yakalayıp rüzgara karşı yükselmek mümkündür. Böylece, rüzgar tam sizin gitmek istediğiniz yönden esse bile zikzaklar çizerek (biz tramola diyoruz) o noktaya ulaşabilirsiniz. Yelken sporu gerekli önlemler alındığında tehlikeli bir spor değildir.

Broşa girmek nedir?

Bir yelkenli teknenin, rüzgar-yelken trimi ilişkisinde uyumsuzluk yaşandığında ve rüzgar şiddetinin fazla olmasıyla dümenin kontrol dışı kalmasıyla aniden rüzgara dönme eğilimine 'broş yemek' denir. Balon seyri sırasında rüzgar şiddeti arttıkça teknenin kontrolünü sağlamak önemli bir konudur.

Mandar nedir yelken?

Mandarlar ana yelken, balon yelken, flok yada cenova gibi yelkenleri yukarı, direğin tepesine basmak ve indirmek için kullanılan halatlardır. … Yelkenli ile seyire çıkmadan önce mandarlar yardımıyla yelkeni yukarı bastığımızda en genel olarak yelkenin ön kısmındaki kırışıklar gidene kadar mandarı basarız.

Ana yelken nasıl basılır?

Sarma ana yelken sistemi konusunda ilk olarak ana yelken basılır. Demirli iken bu sorun değildir. Teknenin motoru çalıştırılır ve yavaşça rüzgâr üstüne gidip yelkeni basabilirsiniz. Ana yelkeni basmak için teknenin başını rüzgâr karşı çevirmeyi unutmayın.

Ana yelken Iskotası nedir?

Ana Yelken İskotası: Rüzgar açısına göre anayelkene açı vermemizi sağlayan halat. Flok/Cenoa İskotası: Rüzgar açısına göre cenoaya açı vermememizi sağlayan halatlar. Pupa Palangası: Bumbanın, anayelkenin kuvvetiyle yukarı kalkarak formunun bozulmasını engelleyen halat.