Konum

Birbirine yaklaşan levhalar

Yaklaşan levha sınırları nerelerdir?

Yakınsak bir sınır Dünya üzerinde iki veya daha fazla litosfer plakasının çarpıştığı bir alandır. Bir plaka sonunda diğerinin altına kayar ve batma olarak bilinen bir işleme neden olur. Batırma bölgesi, Wadati – Benioff bölgesi adı verilen birçok depremin meydana geldiği bir düzlemle tanımlanabilir.

Levhalar birbirine yaklaştığında ne olur?

Plakaların bu hareketi, çarpışmalara ve ayrılmalara sebep olur. Bu çarpışmalar sonucunda hem depremler ve dağlar oluşur, hem alta giren plakalar eriyerek magma haline dönüşür. Ayrılmalar sonucunda ise volkanik aktivite yüzeye ulaşır.

Yaklaşan levhalar nelerdir?

Uzaklaşan levha sınırı, levha tektoniğinde (aynı zamanda yapıcı bir sınır ya da ıraksak bir sınır olarak da bilinir) farklı sınır ya da farklı plaka sınırları birbirinden uzaklaşmakta olan iki tektonik plaka arasında var olan doğrusal bir alandır.

Iki kıtasal levha yaklaşırsa ne oluşur?

İki kıtasal levhanın yaklaşması ise çarpışma ile sonuçlanır, her iki levha da manto içine batamayacak kadar hafif ve kalın olduğundan büyük bir deformasyonla yüksek dağ sıraları ve platolar ortaya çıkar (Himalaya dağları ve Tibet yaylası gibi). Uzaklaşan levhalar ise yeni okyanus kabuğunun oluşmasına yol açarlar.

Levha sınırları neler görülür?

Levhaların birbirlerine göre hareketi, levha sınırlarına bağlı olarak 3 şekilde sını landırılabilmektedir.

  • (1) Diverjan (Uzaklaşan) Levha Sınırları
  • Okyanus ortası sırtları, kıta içi rift zonları
  • (2) Konverjan (Yakınlaşan) Levha Sınırı
  • Okyanus çukurları, Dalma-batma zonları

Levha sınırlarında görülen coğrafi olaylar nelerdir?

İki levhanın ayrıldığı yerlerde yırtılma fayları (transform fayları) oluşur. Buralardan okyanus tabanına volkanik maddeler çıkmaktadır (deniz tabanı volkanizması). Yaklaşan iki kıtasal levhanın bulunduğu yerlerde büyük kıvrım dağları oluşur. Toros, Alp ve Himalaya dağları bu duruma örnektir.

Türkiye hangi levhaların etkisinde kalmaktadır?

Türkiye, üç büyük levhanın etkisi altındadır. Avrasya, Afrika ve Arap levhaları. Anadolu'nun büyük bir kısmının yer aldığı Anadolu levhası, Avrasya levhasının küçük bir bölümüdür.