Uzman Not Defteri

Dalak büyümesi belirtileri

Insanda dalak büyümesi neden olur?

Bir kaynağa göre dalak büyümesi nedenleri, Mononükleoz gibi viral enfeksiyonlar, Frengi veya kalbin iç zarının enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar (endokardit), Sıtma gibi parazit enfeksiyonları, Siroz ve karaciğeri etkileyen diğer hastalıklar, Çeşitli hemolitik anemi tipleri (kırmızı kan hücrelerinin erken …

Dalak büyümesi kansere yol açar mı?

Dalak büyümesi kansere yol açar mı? Dalaktaki aşırı büyüme dalak kanserine neden olabilir. Hayati tehlike içeren bir kanser türü olan dalak kanseri kronik kansızlığa, aşırı bitkinliğe, sindirim sorunlarına, vücutta kanamaya ve beslenme sorunlarına yol açar.

Dalak büyümesi nasıl engellenir?

Dalak büyümesini iyileştiren başlıca meyveler ise yaban mersini, çilek, elma, kiraz ve portakaldır. Beslenme rutininizde bu meyve ve sebzelere daha fazla yer vererek dalağın fonksiyonlarını etkin bir şekilde gerçekleştirmesine destek olabilirsiniz.

Dalak hastalıkları nelerdir?

Ancak dalak büyümesine sebep olan diğer bazı hastalıklar da şu şekilde sıralanabilir:

  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar,
  • Siroz,
  • Hemolitik kansızlık (anemi),
  • Lösemi,
  • Lenfoma,
  • Romatoid artrit,
  • Gaucher hastalığı,
  • Amiloidoz hastalığı,

Dalak büyümesi tehlikeli mi?

Dalağınız büyüdükçe, anormal kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra normal olanlar da filtrelenir ve kan dolaşımındaki sağlıklı hücre sayısı azalır. Aynı zamanda çok fazla trombosit hapsedilmiş olur. Aşırı kırmızı kan hücreleri ve trombositler sonunda dalağı tıkayabilir ve normal çalışmasını etkileyebilir.

Dalak büyümesinin tedavisi var mı?

Dalak Büyümesi Tedavisi Dalak büyümesi çok ilerlediyse ve hayati önem taşımaya başladıysa ameliyatla alınması gerekebilmektedir. Özellikle; talasemi, lösemi, Gaucher hastalığı ile kan damarlarında pıhtılaşma varsa ameliyata gerek duyulmaktadır.

Dalak büyümesi ne gibi rahatsızlık yapar?

Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermese de bazen aşağıda sıralanan belirtiler gözlenebilir: Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi. Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak. Anemi (kansızlık)