Insanlar

Diş dolgusu nedir

Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlamış olan dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesidir. Madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.Jul 29, 2021

Diş dolgusu hangi durumlarda yapılır?

Dolgu işlemi; çürümüş, kırılmış ya da çatlak durumda olan dişlere uygulanan bir işlemdir. Bu gibi zarar görmüş dişler, işlevlerini yerine getiremezler. Bunun yanı sıra; ağrı ya da sızlamaya da neden olabilirler. Tüm bu sorunların giderilmesi için dişe yapılan işlemlerle diş restore edilir.

Diş dolgusu ne kadar dayanır?

Altın dolgular en uzun, 15 ile 30 yıl arasında, Gümüş amalgam dolgular, değiştirilmeden 10 ila 15 yıl dayanabilir. Kompozit dolgular, estetik olmalarına rağmen genellikle çok uzun ömürlü değildir. Bunları beş ila yedi yılda bir değiştirmeniz gerekebilir.

Diş dolgusu yaptırmak acı verir mi?

Diş dolgusu sırasında dolgunun yapılacağı diş bölgesi diş hekimi tarafından uyuşturulmaktadır. Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez.

Dolgu yaptırmak dişe zarar verir mi?

Dişe yapışması ve dişle uyumu çok iyi olduğundan sağlıklı diş dokusuna hasar vermez.

Her çürüğe dolgu yapılır mı?

Uzmanlara göre hemen hemen her çürüğe dolgu yapılmaktadır. Dişteki mevcut çürüğün büyüklüğüne göre diş dolgusunu yapılmaktadır. Eğer dişteki çürük diş köklerine kadar inmişse öncelik olarak kanal tedavisi uygulanır daha sonra dolgu tedavisi yapılır.

Dolgu kimlere uygulanmaz?

Dolgu Kimlere Uygulanmaz?

  • Gebelikte ve emzirme döneminde dolgu uygulanmamalıdır.
  • Uygulama alanında aktif enfeksiyonu olan hastalarda(iltihap, yara ve uçuk vb)
  • Keloidal ve hipertrofik skar(Kötü yara iyileşmesi öyküsü olan hastalarda) yapısı olan hastalarda.
  • Otoimmün hastalıkları olanlarda(polymyositis/dermatomyositis)

Beyaz dolgu kaç sene gider?

KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.