Insanlar

Eksik incelemeye dayalı bilirkişi raporu

Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?

Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu da diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir. … Yargıtay, bilirkişi raporlarının mahkemeyi bağlayıcı değil delilleri değerlendirme vasıtalarından biri olduğunu kabul etmektedir.

Bilirkişi raporu tek başına delil olur mu?

Delil tespiti talebinde bulunulabilmesi için hukuki yarar bulunması gerekir. … Kural olarak delil tespiti, karşı taraf da hazır olmak üzere her iki tarafın huzurunda yapılır. Karşı tarafa tebliğ edilmeyen veya tebliğ edilip itiraz uğrayan delil tespit tutanağı ve bilirkişi raporu delil olarak kullanılamaz.

Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?

Bilirkişi raporunun teslimi: Bilirkişi raporu tamamlandığında görevi tevdii eden mercie gecikmeksizin teslim edilmelidir. HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir.

Bilirkişi raporu nasıl kesinleşir?

Kanunda bilirkişi raporuna itiraz edilmesi için belirlenen 2 haftalık süre hak düşürücü niteliktedir. Bu nedenle tarafların 2 haftalık süre içinde rapora itiraz etmemeleri durumunda bilirkişi raporu taraflar açısından kesinleşir.

Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?

Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi raporu kural olarak hâkimi bağlamaz. Hâkim, raporu serbestçe takdir eder. Hâkim, raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için önceki bilirkişi veya yeniden seçeceği bilirkişi vasıtasıyla yeniden inceleme de yaptırabilir.

Bilirkişi raporu delil midir?

Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğinde olduğundan HUMK.m.240 bağlamında hakim tarafından serbestçe takdir edilir.