Haberler

Itikafta hangi ibadetler yapılır

İtikâf ibadeti nasıl yapılır?

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah'a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder.

İtikâf ibadetleri nelerdir?

Akf kelimesinin sözlük anlamı kalmak, durmak ve beklemektir. İtikaf ise cami ve mescit gibi ibadethanelerden birine kapanıp Allah'ı zikretmek ve sadece ibadetle meşgul olmak anlamına gelir. Dünya ile tüm ilgi ve alakasını kesip inzivaya çekilen dervişler için de aynı kelime kullanılır.

İtikâf en az kaç saat?

Bir adaktan dolayı değilse i'tikâf ramazanda ve ramazan dışında olabileceği gibi belirli bir süreye de tâbi değildir. İ'tikâf niyetiyle camide birkaç saat veya birkaç gün kalmak yeterlidir. Mâlikîler'e göre sahih bir i'tikâfın en az süresi bir gün, bir gecedir.

İtikâf için nasıl niyet edilir?

İtikafa girmek isteyenler nasıl niyet etmeleri gerektiğini merak ediyor. 'Allah rızası için şu mescidde şu kadar süre itikaf yapmaya niyet etti' diyerek niyet edebilirsiniz. Niyet eden ve mescide giren kişiler abdest almak, gusletmek, abdest bozmak gibi zaruret olmadıkça mescidden ayrılmaz.

Kadınlar için itikaf nasıl olur?

Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandıkları bir oda varsa, o odada itikâfa girebilirler. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz.

Itikaf da ne yenir?

İtikaf ibadetleri yapılırken, yağsız, tuzsuz ve mideyi rahatsız etmeyecek hafif yiyeceklerin yenilmesi tavsiye edilir. Su serbest olup iftar ve sahurda kuru üzüm, bir kepçe kadar yeşil mercimek çorbası az bir ekmek ile yenmesinin uygun olduğu söylenir. Bununla birlikte sağlık durumuna göre yemek tercihi yapılabilir.

Kadınlar için itikâf nasıl olur?

Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandıkları bir oda varsa, o odada itikâfa girebilirler. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz.