Uzman Not Defteri

Iş kanunu 31 madde

Madde 31 – Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır.

25 maddeden işten çıkarıldım ne yapmalıyım?

Bu nedenle bazı işverenlerin bu maddeyi kullanarak çıkış yaptıkları görülmüştür. 25/2 maddesiyle iş çıkışı verilen ve haksız bir şekilde işten çıkarıldığı düşünen çalışanlar 30 gün içerisinde avukata başvurarak işe iade davası açmalıdır.

4857 sayılı İş Kanunu 30 maddesi nedir?

MADDE 30. İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. … İşyerinin işçisi iken sakatlananlara öncelik tanınır.

4857 sayılı İş Kanunu 32 maddesi nedir?

İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Meyhane ve benzeri eğlence yerleri ve perakende mal satan dükkan ve mağazalarda, buralarda çalışanlar hariç, ücret ödemesi yapılamaz.

Ücret İş Kanunu ndaki düzenlemelerden midir?

4857 sayılı İş Kanunu 38. madde ile yapılan düzenleme gereği; çalışanlara ücret kesme cezası verilebilmesi için durumun sözleşmesi veya toplu sözleşme hükümleri ile belirlenmiş olması gerekmektedir. … İşçiye ödenecek ücret konusundaki yasal düzenleme, asgari ücret uygulamasıyla sınırlıdır.

Deneme süresi iş sözleşmesiyle en fazla ne kadar kararlaştırılabilir?

Bu hükme göre; “Taraflarca sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir” (f.1).

Işçiler kaça tabi?

İşçiler 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabi sigortalı olarak çalışırlar, memurlar ise 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesine tabi sigortalı olarak görev yaparlar.

İş Kanunu 25 madde nedir?

İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı İş Kanunu Madde 25. Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: I- Sağlık sebepleri: … Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar …