Genel

Işe başlatmama tazminatı hesabı

Boşta geçen süre ve işe başlatmama tazminatı nasıl hesaplanır?

Boşta geçen süre ücreti işçinin iş akdinin feshinden sonraki 4 aylık dönemdeki ücretleri dikkate alınarak hesaplanmakta iken, İşe başlatmama tazminatı işçinin dava tarihindeki aylık çıplak brüt ücreti dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Işe başlatmama tazminatı hangi ücrete göre hesaplanır?

İşe başlatmama tazminatının da fesih tarihindeki çıplak brüt ücrete göre hesaplanması gerekir. İşçinin işe başlatılmadığı tarih, işe başlatmama tazminatının muaccel olduğu andır.

Boşta geçen süre ücreti ne zaman ödenir?

Buna göre dava sonunda işçi işe başlatılmış olsun ya da olmasın en fazla 4 aya kadar boşta geçen süre ücretinin ödenmesine karar verilir.

Işe başlatmama tazminatı nasıl hesaplanır Yargıtay kararı?

YARGITAY 9. Hukuk Dairesi'nin 2015/6315E. ve 2015/13291 sayılı ilamına göre; – “… işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, an çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir.

Boşta geçen süre tazminatı net mi brüt mü?

Boşta geçen süre tazminatı, işçiye ödenen aylık ücretine yan ücretlerinde (yemek, yol, ikramiye vb) eklenmesi ile net ücret üzerinden hesaplanır.

Boşta geçen süre ücreti ne zaman muaccel olur?

Boşta geçen en çok dört aya kadar süre içinde ücret zammı ya da yeni bir toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girdiğinde, her iki dönem için ayrı ayrı hesaplamaya gidilmelidir. Kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar hesaplanacak ücret ve diğer alacaklar, işçinin işe iade için başvurduğu anda muaccel olur.

Boşta geçen süre tazminatı gider yazılır mı?

Buna göre, iş sözleşmesi feshinin geçersizliğine karar veren mahkeme kararında belirlediği, işçinin işe başlatılmaması nedeniyle 4857 sayılı İş Kanununun 21 inci maddesi uyarınca işverenlerce işçilere ödenen işe başlatmama tazminatları damga vergisi hariç gelir vergisinden istisna edilmiştir.