Genel

Kartografya yararlandığı bilim dalları

Kartografya nedir ve yararlandığı bilim dalları?

Kartografya, harita ve harita benzeri gösterimleri üretmek amacıyla uygulanan, gerekli tüm çalışmaları kapsayan bilim, teknik ve sanattır. Daha geniş bir tanımlama yapılacak olursa kartografya, bilimsel dökümanlar ve sanatsal çalışmalarla birlikte harita yapma sanatı, bilimi ve teknolojisidir.

Kartografya hangi bilim dalı?

Kartografya, harita yapımı ve kullanımı bilim, sanat ve teknolojisidir. Harita kavramı geniş kapsamlı olup, coğrafi/mekansal referanslı bilgileri sunan çeşitli grafik gösterimleri ve materyalleri de kapsamaktadır. Örn., küreler, kabartma haritalar, perspektif haritalar, 3B kent modelleri, iç mekan haritaları vb.

Coğrafyanın yararlandığı bilim dalı nedir?

Fiziki coğrafya daha çok botanik, mühendislik, jeoloji, jeofizik, zooloji vd. bilim dallarında yararlanır. Beşerî coğrafya ise tarih, antropoloji, sosyoloji, felsefe, ekonomi, iktisat gibi bilim dallarından yararlanmaktadır.

Klimatolojinin yararlandığı bilim dalları nelerdir?

Klimatoloji: Basınç, rüzgar, sıcaklık, yağış, nem gibi iklim elemanlarını inceler. Meteoroloji, kimya, fizik bilim dallarından faydalanır.

Kartografya bilimindeki gelişmeler nelerdir?

Bu bilim dalında, mağara, ova, dağ gibi yeryüzü şekilleri incelenerek haritaya aktarılır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kartografya biliminde de önemli yenilikler yaşanmıştır.. Kabartma haritaların 3d harita dönüştürülmesi, navigasyon gibi teknolojilerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Pratik kartografya nedir?

Teorik kartografya, kartografyanın çeşitli dallarının görevlerinin saptanması, kartografyanın bir bilim dalı olarak teorisinin kurulması, pratik kartografya çalışmalarına yön verecek temel ilkelerin ortaya konulması gibi konularla ilgilenir.

Kartografya köken olarak nereden gelmektedir?

Fransızca cartographe "haritacı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca carte "1. kâğıt, 2. harita" sözcüğünden türetilmiştir.