Uzman Not Defteri

Otizm ve spektrum bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu, ya da kısa adıyla OSB, bir bireyin beyninin gelişiminde başkalarını nasıl algıladığını ve onlarla nasıl sosyalleştiğini etkileyen, bu sebeple de sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan bir tıbbi durumdur.May 11, 2020

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri nelerdir?

Çevredekilerle göz teması kurmamak ya da nadiren kurmak. İsmi söylendiğinde tepki vermemek ve işitmiyor gibi durmak. Yaşıtlarıyla ya da oyuncaklarla oynanan oyunlara kayıtsız kalmak veya nasıl oynanacağını bilmemek. Konuşma ve dil gelişimde gecikmeler ve gerilik, duyguları ifade etmekte sorunlar yaşamak.

Otizm spektrum bozukluğu geçer mi?

Otizm spektrum bozukluğu, hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklı bir hastalıktır. Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir.

Otizm spektrum bozukluğunun tanı öncesi belirtileri nelerdir?

Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa ya da çok kısıtlı göz teması kuruyorsa, • İsmini söylediğinizde bakmıyorsa, • Söyleneni işitmiyor gibi davranıyor, yanından uzaklaşınca fark etmiyor, sizi aramıyorsa, • İşaret ederek gösterdiğiniz bir şeye bakmıyorsa, • Sizin yüz ifadelerinize kısıtlı tepki veriyor, siz gülünce geri …

Otizm spektrum bozukluğu ve otizm aynı mı?

Öncelikle bilinmesi gereken şey artık “otizm”'in tek bir tanı olmadığıdır. Bu hastalık son yıllarda “Otizm Spektrum Bozukluğu” şeklinde tanımlanmaktadır.

Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu nedir?

Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu tek bir nedene bağlı değildir. Ortak bir semptom çekirdeğine bağlı olan birden fazla bozukluğun bir araya gelmesiyle oluşan spektrumdur. Otizmli her bir birey sosyal çevresinde meydana gelen etkileşimden ve iletişimden sorumlu değildir.

Bir çocuğun otistik olduğunu nasıl anlarız?

Konuşma becerileri geç gelişir. Cansız varlıklara daha çok ilgi duyarlar, canlı ve cansız varlık ayrımını yapamazlar. Kendi yaşıtları ile diyalog kurmazlar, onlarla oyunlara katılmazlar ve kendi başlarına oyun oynamayı tercih ederler. El çırpma, sıçrama, etrafında dönme gibi bazı hareketleri sürekli tekrarlarlar.

Otizm tamamen düzelir mi?

Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.