Uzman Not Defteri

Ruam hastalığı nedir

Ruam hastalığı, Burkholderia mallei adı verilen bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ruam hastalığı öncelikle atları etkileyen bir hastalıktır. Atların yanı sıra eşekler, katırlar, keçiler, köpekler ve kediler gibi diğer memelilerin ve insanların doğrudan etkilenebileceği bir hastalık türüdür.Jan 25, 2021

RUAN hastalığı nedir?

"Ruam tek tırnaklı hayvanlar dediğimiz hayvanlarda görülen yani at, katır, eşek gibi hayvanlarda görülen bulaşıcı ve zoonoz bir hastalıktır. Zoonoz dediğimiz de açmak gerekirse, insanlardan hayvanlara ve hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar olarak biz bunu tanımlarız. Bu önemli bir hastalık.

Ruam insana bulaşır mı?

Nadiren insanlara bulaşır. Ruam özellikle deride solunum sisteminde ve iç organlarda nodül ve ülserlerin oluşması ile karakterizedir. İnsanlar hastalığı hayvanlar ile teması sonucunda alırlar. Ruam hastalığı örneklerinin laboratuvar çalışmaları çok dikkatlice yapılmalıdır.

Ruam neden olur?

Ruam hastalığı; at, eşek gibi tek tırnaklı hayvanlardan bulaşan, burkholderia mallei adı verilen bakterinin etken olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Ruam testi nasıl yapılır?

Yapılan testler sonucunda cirit atlarında ruam hastalığı olmadığı tespit edildi. Veteriner Hekim Uzun, yaptığı açıklamada, atların boyun bölgesinde 10 santimetre alana tıraşlama ve dezenfekte işlemi yaptıklarını ve mallein testinde uygulanan sıvıyı bu bölgeye enjekte ettiklerini bildirdi.

GURM hastalığı nedir?

GURM (SAKAĞI) Sakağı atların en yaygın üst solunum yolu hastalığıdır.Bu hastalığın etkeni Streptokokus equi isimli bir bakteridir. Enfekte atların akıntıları ile direkt kontakla bulaşır.

Tularemi hastalığı Nedir?

Tularemi; Dünyada yaygın olarak bulunan bir bakterinin (Francisella tularensis) yol açtığı, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır.

Ruam hastalığı insana nasıl bulaşır?

Ruam hastalığına neden olan bakteriler, enfekte hayvanların dokuları veya vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla insanlara bulaşır.