Genel

Sgk gelir testi

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlem gelir testidir.

SGK gelir Testi nasıl yapılır?

Gelir testi yapılması iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki E devlet sistemi üzerinden kişinin bizzat kendi bilgilerini hane içerisinde yaşayan diğer kişilerin bilgilerini girerek test sonucu beklemesi iken bir diğeri de kaymakamlıklara bağlı olan ilçe SGK merkezleridir.

Gelir testi için gerekli belgeler nelerdir?

Bizzat gidilip gelir testine başvurulmalıdır. Muhtarlıktan alınması gereken bir adet ikametgâh belgesi, 2 adet vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopisi istenebilmektedir.

Gelir testi yaptırdıktan sonra ne olacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu gelir testiyle ilgili olarak herhangi bir işlem yapmamaktadır. En fazla gelir testi yaptıracak kişinin başvurusunu alarak ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına göndermektedir. Ancak kişilerin gelir durumu tespit edildikten sonra tescil ve prim tahsil işlemleri SGK tarafından yürütülür.

Gelir testi başvurusu son gün ne zaman?

Gelir testi için başvuru süresi 30 Kasım 2021 tarihinde sona eriyor. Prim borcunu gecikme cezasız ve zamsız ödeme için ise süre 31 Aralık 2021 tarihinde dolacak.

Kişinin gelir testi yapılırken nelere bakılır?

Aile bireylerinden burs veya yardım ödemesi alanlar için, aylık ödemenin ortalaması, Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması şeklinde hesaplanır. Harcamalar ise aylık olarak; gıda, giyim, yiyecek, kira, sağlık, eğitim, ulaşım, sigara gibi gider kalemlerinden hesaplanır.

Geliri olmayan GSS öder mi?

Herhangi sosyal güvencesi bulunmayanlar kişiler ayda 107 TL prim karşılığı Genel Sağlık Sigortası kapsamına girebiliyor. Yeterli geliri olmayan kişilerin ise prim ödemesini devlet yapıyor.

Gelir testi ne kadar geçerli?

Son yapılandırma kanununun yürürlüğe girdiği 9 Haziran 2021 tarihine kadar gelir testine girmemiş olanlar 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırarak borçtan kurtulabilecekler.