Konum

Sulama göleti nedir

Suyun akışını önleyerek rezervuar, gölet veya su birikimi oluşturan ve yönlendiren yapılara su depolama yapıları denir. Vadilerin kapatılması ile yapılan 15 m den yüksek su depolayan yapay yapılara baraj denir. Yükseklikleri 15 m ye kadar olan ve barajlara göre daha az su depolayan sistemlere gölet denir.11 Oct 2017

Barajın mantığı nedir?

Barajlar aynı zamanda elektrik üretir ve bizleri taşkından korur. Barajların göllerinde biriken ve yükselerek potansiyel enerji kazanan suların bu enerjisi önce kinetik enerjiye sonra da elektrik enerjisine çevrilir. … Enerji üretirler, içme-kullanma ve sulama suyu sağlarlar. Taşkından korunurlar.

Sulama yapıları nelerdir?

Bunlar; debi ölçme yapıları (savak), su alma yapısı (priz), su seviyesini kontrol yapısı (çek) ve emniyet yapısı (yan savak, otomatik sifon) olarak gruplandırılırlar.

Türkiye’de barajların yapım amaçları nedir?

Barajların en temel amacı, serbest bırakılan suyun büyük miktarda depolanması ve güvenli bir şekilde saklanmasıdır. Bu amaca ulaşıldığında sırasıyla sulama,hidroelektrik, rekreasyon, su temini, taşkın önleme gibi amaçlara ulaşılmaya çalışılır.

Barajlar kime bağlıdır?

Barajlar; sulama, taşkın önleme, akarsu rejimi düzenleme ve elektrik enerjisi üretmek için yapılmaktadır. Türkiye'de DSİ tarafından yapımı gerçekleştirilir. Bunlardan elektrik enerjisi üretmek için yapılanlarin EÜAŞ'a devri yapılmakta diğerleri ise DSİ tarafından işletmektedir.

Baraj ömrü ne kadardır?

İklim yapısı ve bitki örtüsü durumuna bakıldığında Türkiye'deki barajların ekonomik ömürlerinin 50 ile 75 yıl arasında olduğunu vurgulayan Tosun, baraj ömürlerinin uzatılmasının önemine değindi.

Barajların ömrü neye bağlıdır?

Baraj göl hacminin yıllık ortalama silt miktarına bölünmesi ile barajların ömrü hesaplanır.

Akarsu düzenleme yapıları nelerdir?

engel olmak, taşkınları önlemek, su yapılarının stabilite ve işletme emniyetlerini sağlamak, bir akarsudan daha iyi yararlanmak amacıyla, taban ve kıyılarda yapılan çalışmalara akarsu yatağı düzenlemesi veya kısaca akarsu düzenlemesi amacıyla inşa edilen yapılara da düzenleme yapıları denir.