Alet

Zaguda otu nedir

çaykara yöresinde yetişen bir tür yabani soğanın adı. zagoda olarak da bilinebilir. kurutulmuş hali, zagoda otu, fasulye turşusu kavurmasına konur. zaguda çaykara yani eski adıyla kadahor yöresinde (bkz: zagoda) olarak bilinen bir bitkidir.

Zaguda otu nerelerde kullanılır?

Turşu kavurma, patates püresi(sumur), bulgur pilavı gibi yöresel yemeklerde tercih edilen bu özel bitkinin çoğaltılması için bir takım çalışmalar yapılıyor. Özel lezzeti sayesinde dahil olduğu yemeği ayrı bir tat katan zaguda belki artık yöre için bir geçim kaynağı olacak.

Zaguda otu nerede bulunur?

Trabzon'un yaylalarında yetişen ve özellikle turşu kavurma, mısır ve arpa çorbası gibi yemeklerde kullanılan nefis aromasıyla sofralarımızın vazgeçilmezi olan Zagoda'nın fiyatı el yakıyor: 1 Kg'ı 650 TL'den alıcı bulan zakoda için sıra var…

Zaguda bitkisi nerede yetişir?

Mayıs ayında çayırlık alanlarda çıkan bir bitki var ki fiyatı el yakıyor. 2000 rakımda ve özellikle Trabzon'un Dernekpazarı İlçesinin Sultanmurat yaylası ve çevre yaylalarda doğal olarak yetişen, bazı bahçelerde özel olarak yetiştirilen zagodanın fiyatı el yakıyor.

Soğan otu nerede kullanılır?

Soğan otlarını biçerek ya da yolarak kurutmaya başladıklarını belirten Akkaya, "Bu bitki genelde kayalarda yetişen keskin baharatlı bir otun çiçekleridir. Özellikle patlıcan salatalarında kullanılırken, her türlü salatada harika bir lezzet için kullanılır.

Siyabo otu nedir?

Hava sıcaklığının artmasıyla yaylada erimeye başlayan karların altında yetişen "siyabo" otuna halk rağbet gösteriyor. Özellikle yüksek dağların yamaçlarında doğal olarak yetişen ve yörede çiğ veya pişirilerek tüketilen siyabo otunun kilogramı 15 ila 30 liradan satılıyor.

Çiriş otu hangi mevsimde olur?

Çiriş otu, yukarıda da söylediğimiz gibi Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol bol yetiştiriliyor. Tezgahlara çıkma zamanı da nisan-mayıs ayları olduğu için şu sıralar semt pazarlarında, manavlarda ve marketlerin manav reyonlarında bulunabiliyor.

Edremit kırma zeytin nasıl yapılır?

Bahçelerimizden Ekim-Kasım aylarında Edremit yağlık cinsi zeytin yeşil iken toplanır. Eleme makinalarında boylanır, seçilir ve yıkanır. Kırma işlemi yapıldıktan sonra ağzı geniş zeytin tanklarına konur. Ağızlarına kadar içme suyu ile doldurulup kapakları kapatılır.