Uzman Not Defteri

Doğum kontrol hapının zararları nelerdir

Doğum kontrol hapları öldürür mü?

Doğum kontrol haplarının en ciddi ve en tehlikeli yan etkisi kanda pıhtılaşmaya ve damar tıkanıklığına sebep olmasıdır. Kanda pıhtılaşmaya yaratma ihtimali olan doğum kontrol hapları ani pıhtılar sebebiyle ölümcül olabilen damar tıkanıklarına neden olabiliyor.

Doğum kontrol hapını kimler kullanamaz?

Hipertansiyon, diyabet, damar tıkanıklığı, inme, kalp kapak hastalığı olan kişiler ve meme kanseri tanısı olanlar, doğum kontrol hapı kullanmamalıdır. Ayrıca, bazı nörolojik hastalıkların varlığında da doğum kontrol hapı kullanımı önerilmez.

Doğum kontrol hapları kısırlığa yol açar mı?

Hiçbir korunma yöntemi doğum kontrol hapları da dahil olmak üzere bilinenin aksine kısırlık yapmaz. Korunma amacıyla 3 ayda bir depo şeklinde yapılan hormon iğnelerinden sonra doğurganlığın geri dönüşü 6-9 ay kadar gecikebilir.

Doğum kontrol hapı hormonları bozar mı?

Doğum kontrol hapları içinde belli miktarlarda östrojen ve progesteron içerir. Bunlar yıllar içerisinde geliştirilen ve sentetik olarak üretilen haplar. Hormonlara olumlu etki yapmak üzere hazırlanmışlar. Bu nedenle hormon düzeninizi bozmazlar, tam tersi hormon bozukluğunuz varsa belirli bir düzen sağlarlar.

Doğum kontrol hapı saç döker mi?

Doğum kontrol haplarının bazıları, genetik yatkınlığı olan kadınlarda saçlarda incelme ve dökülmeye yol açabilir. Bu durumda değişik bir doğum kontrol hapı kullanmak sorunu çözer. Doğum kontrol haplarıyla ilgili bir başka durum da, hap kullanımını bıraktıktan birkaç ay sonra başlayan saç dökülmesidir.

Doğum kontrol hapları kanser yapar mı?

Doğum kontrol haplarının direkt kanser yapıcı etkisi bulunmamaktadır.

Doğum kontrol haplarını herkes kullanabilir mi?

Doğum kontrol haplarını kimlerin kullanması uygundur? Kullanıma engel bir hastalık ya da risk faktoru olmayan herkes tarafından kullanılabilir.